Datorită transparenței, gimnaziul Roșietici din Florești a reușit să acceadă un grant al Ambasadei SUA pentru renovarea grupurilor sanitare și a sistemului de canalizare


Gimnaziul Roșietici din comuna Florești a fost beneficiarul celui de-al treilea an de implementare al proiectului Școala Mea, iar audierea publică organizată de către instituție în toamna aceluiași an a avut loc sub semnul norocos al începătorului.

Odată cu organizarea audierii publice și determinarea problemelor critice, instituția de învățământ, cu ajutorul Consiliului de Administrație, a comunității și părinților au aplicat la programul de granturi al Ambasadei SUA, prin care au beneficiat de renovarea tuturor grupurilor sanitare și a sistemului de canalizare. Proiectul a prevăzut și construirea unui bloc sanitar adaptat necesităților speciale și renovarea integrală a punctului medical, cifrându-se la $75,000.

Această, cu adevărat de succes istorie, nu ar fi fost posibilă fără de sinergia dintre părinți, comunitate și școală, atât de importantă pentru ca școlile să îți recapete statutul și importanța meritată. Unul din elevii liceului a menționat că „Educația este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea”, iar prin această istorie de succes, elevii își recapătă încrederea că lumea poate fi schimbată prin implicare.

Directorul liceului, doamna Victoria Podubnîi, susține că „Atunci când am aplicat la proiectul ”Școala Mea” ne-am gândit la posibilitatea îmbunătățirii calității și eficienței activităților din cadrul gimnaziului și ne-am dorit foarte mult ca elevii și părinții să fie implicați în gestionarea resursele financiare și în procesul de dezvoltare al instituției. Acest proiect ne-a oferit posibilitatea să implicăm părinții și elevii în procesul de planificare a surselor financiare pentru anul de studii 2015-2016. Datorită proiectului în gimnaziu a fost creat Consiliul de Administrație, iar datorită implementării instrumentelor de responsabilizare socială am reușit să obținem inclusiv și acest grant care a îmbunătățit considerabil condițiile în gimnaziu”.

Instituția are ambiții mari și pe viitor și își propune să implementeze și alte idei de îmbunătățire ale infrastructurii școlii. Audierea publică, prin exercițiul de discutare a bugetului s-a dovedit a fi un instrument eficient de responsabilizare socială, pe care instituția îl va implementa și în anii ce urmează.
Școala Mea – Implicarea Începe Aici!

Autor: Inga Burlacu, Centru de Resurse pentru Tineret DACIA