Implicarea în proiectul „Școala Mea” a fost un bun start pentru direcționarea activismului elevilor și implicarea lor nu numai în viața școlii, dar și a localității


Autor: Nina Bândiu, partener regional, Centrul Contact-Bălți


Școala este locul în care elevii petrec o mare parte din viața cotidiană, astfel că pentru ei școala devine o a doua casă. Profesorii oferă elevilor cunoștințe și informații valoroase despre lumea înconjurătoare, le dezvoltă abilități de comunicare în limbi străine, tehnologii digitale de utilizare a informației ca instrument de învățare și cunoaștere, abilități sociale și civice, antreprenoriale și abilitatea de a învăța să înveți.

Privită în ansamblu, școala pregătește copiii să devină adolescenți educați, responsabili, capabili să înțeleagă tainele acestei lumi și să încerce să contribuie la evoluția și creșterea nivelului de dezvoltare a acesteia.

Fiind beneficiari ai proiectului „Școala Mea”, implementat cu suportul Băncii Mondiale, în rândurile membrilor Consiliului de Administrare al liceului r-nul Sîngerei au fost incluși cei mai activi tineri din Consiliul elevilor.

Ei au participat la sesiunile de instruire organizate în cadrul proiectului dat de către partenerul regional „Centrul Contact-Bălți” și de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, care coordonează la nivel național proiectul. Elevii s-au implicat activ în procesul de organizare a Audierilor publice școlare, un eveniment inedit pentru localitate, ce s-au desfășurat în zi de duminică, pe 1 noiembrie 2015, în sala de festivități a liceului. Organizarea evenimentului a fost posibilă datorită asistenței acordate în cadrul proiectului „Școala Mea”. La Audieri au participat 162 de părinți, elevi și pedagogi, dar și primarul com. Chișcăreni, Dna Silvia Țurcanu.

În cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de buget al liceului pentru anul 2016, pus în discuție în cadrul evenimentului dat, atât elevii cât și părinții au înaintat propuneri cum ar dori să vadă școala: cu o cantină bine amenajată și dotată, cu o sală sportivă reparată și bine echipată, cu un teren în jurul școlii bine amenajat. La ședință au fost prezenți și elevi ce au absolvit liceul și care au menționat că lipsa unor laboratoare de fizică, chimie bine amenajate și dotate i-au făcut să întâmpine greutăți în timpul studiilor la facultate.

Toate propunerile din cadrul audierii au fost incluse în procesul verbal al ședinței și aprobate unanim de către participanți, pentru a fi introduse în proiectul de buget pentru anul 2016.

O bună parte din doleanțele expuse în cadrul Audierilor publice s-au realizat pe parcursul anului 2016.

S-a reușit reparația capitală și dotarea cantinei școlare, reparația și dotarea sălii sportive. Deocamdată rămân a fi identificate sursele financiare adiționale necesare pentru dotarea laboratoarelor cu echipamentul necesar.

Elevii, membri ai CA, împreună cu Consiliul elevilor s-au implicat activ la amenajarea terenului în jurul școlii, sădind flori, îngrijind livada școlii. Activismul  lor nu s-a oprit aici, dorind să se implice și în amenajarea localității. Au format un grup de inițiativă al tinerilor, au găsit susținători în rândul pedagogilor și cetățenilor din localitate, cărora nu le este indiferentă viața comunității și s-au adresat către APL cu o solicitare în care au rugat să fie susținuți în amenajarea parcului ce se afla în apropierea școlii. Dna primar și-a exprimat mulțumirea pentru faptul că tinerilor le pasă nu numai de școala în care învață, dar și localitatea în care trăiesc.

Astfel au fost făcuți primii pași spre amenajarea parcului, fiind instalate 10 bănci, 6 urne, precum și reparat teatrul de vară și terenul de dans. Elevii, profesorii, dar și mulți cetățeni s-au implicat voluntar și au participat activ la curățarea copacilor de uscături, cosirea ierbii, sădirea florilor. Toate aceste lucrări au fost desfășurate în timpul liber, iar cea mai frumoasa remunerare a implicării au fost rezultatele obținute si energia pozitiva care i-a unit pe toți.

Dna primar, Silvia Țurcanu,  a menționat, că: „Tinerii sunt viitorul și ceea ce fac ei pentru localitate va servi ca un exemplu și pentru cei maturi. Implicarea fiecăruia contează mult în îmbunătățirea condițiilor de trai și a serviciilor de care beneficiază locuitorii. Tinerii vor pleca la studii, apoi revenind  acasă se vor mândri cu faptul că au pus umărul la realizarea lucrurilor frumoase din localitate.”

O recunoștința deosebită pentru realizările obținute a fost exprimată de Dna directoare a liceului „Nicolae Casso” care a menționat că: „Implicarea în proiectul „Școala Mea” a fost un bun start pentru direcționarea activismului elevilor și implicarea lor nu numai în viața școlii, dar și a localității.  În același timp, a dus și la îmbunătățirea dialogului cu APL și a transformat școala într-o instituție deschisă”.

Considerând experiența pozitivă și rezultatele frumoase obținute ca urmare a organizării Audierilor publice școlare, anul acesta CA împreună cu Consiliul elevilor au decis să pregătească și să desfășoare independent Audierile publice cu subiectul „Discutarea bugetului instituției de învățământ pentru anul 2017”.

Implicarea și dorința de a schimba lucrurile se educă din școală.

Urmărește noutățile proiectului pe pagina de Facebook – Școala Mea.