Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat noul Sistem Informațional de Management în Educație (SIME)


Pe  28 iulie, la Casa Guvernului a avut loc lansarea Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME), proiect inițiat de Ministerul Educației cu susținerea Centrului de Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, a direcțiilor raionale de învățământ și a școlilor din țară. Proiectul a fost posibil de implementat grație asistenței tehnice a Băncii Mondiale.

În cadrul evenimentului Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Monica Babuc și-a exprimat recunoștința față de partenerii  Bancii Mondială pentru asistența acordată colegilor de la Minister în această activitate de creare a unei hărți electronice a sistemului educațional din Republica Moldova, fapt ce reprezintă un pas înainte în dezvoltarea întregului sistem din țară. „Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este instituția responsabilă pentru dezvoltarea standardelor naționale și a regulamentelor în sistemul educațional. Din aceste considerente avem nevoie de accesul rapid la o informație exhaustivă și una care ne-ar permite să luăm decizii rapide și competente”, a subliniat oficialul. Totodată, Ministrul a remarcat necesitatea unei interferențe între diverși actori ai domeniului educației care, prin intermediul Sistemului Informațional de Management în Educație va fi operată mult mai funcțional. Monica Babuc a mulțumit colegilor pentru munca depusă, arătându-se convinsă că proiectul va cunoaște o dezvoltare continuă, iar conectarea tuturor actorilor din sistemul educațional va permite creșterea competențelor și a capacităților de management în educație.

Proiectul SIME a constat din câteva etape și anume: fortificarea capacităților statistice și analitice, îmbunătățirea calității și fiabilității datelor colectate prin SIME, deschiderea datelor în sectorul educației.

Sistemul informațional va contribui la consolidarea calității și utilizarea deciziilor de management în sectorul statisticii educaționale la diferite nivele. De asemenea, va promova un mediu favorabil pentru responsabilizarea socială în sectorul educației din Republica Moldova, prin deschiderea accesului la date și încurajarea supravegherii de către cetățeni a serviciilor de educație și impactul reformelor în curs de desfășurare.

Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării își propune creșterea gradului de transparență în educație și utilizarea statisticilor din domeniu pentru a elabora politici de modernizare a învățământului din țară. În acest sens, SIME va oferi autorităților publice locale informații relevante pentru ajustarea rețelei școlare și gestionarea eficientă a instituțiilor de învățământ.

Reamintim că SIME a fost elaborat anterior cu scopul monitorizării abandonului școlar și colectării datelor cu privire la elevii, angajații și instituțiile ce fac parte din învățământul preuniversitar. Ulterior, Ministerul a decis să îmbunătățească sistemul informațional și să extindă domeniile în care acesta este utilizat pentru a obține informații complexe, actualizate și cu un grad minim de eroare.

sursa: edu.gov.md