Școala este a întregii comunități


Audierea publică de la liceul „Onisifor Ghibu” din Orhei

Dna Eugenia Bulat, directoarea liceului „Onisifor Ghibu”, și-a dorit întotdeauna ca școala pe care o gestionează de mai mult de 23 ani să funcționeze în baza principiilor: să fii activ, să faci mai mult, să te implici. Asa s-a întâmplat și în cazul implicării liceului în proiectul „Școala Mea”. Dnei Bulat i-a plăcut sloganul Implicarea începe aici și s-a gândit ca fără o intervenție complexă din partea autorităților, părinților, elevilor, comunității nu va reuși să rezolve acele provocări care sunt în fața liceului.

De audieri publice Dna Director Bulat mai auzise dar nu își putea imagina cum ar putea aceasta platformă de dialog să rezolve anumite lucruri în liceu. Dar, după instruirea în organizarea audierilor publice confuzia s-a risipit și lucrurile au devenit mai clare. Pregătirile anevoioase în prezentarea bugetului liceului (liceul fiind încă la gestiunea Direcției raionale educație), asigurarea prezenței părinților prinși la servici, invitarea autorităților locale implicate permanent în multe activități, s-au soldat cu un eveniment grandios la care au participat peste 100 persoane.

Sala de festivități a devenit neîncăpătoare pentru elevi, profesori, părinți, autorități si curioși. În cele 3 ore de audiere publică s-a vorbit despre bugetul insuficient și trecerea la autofinanțare a școlii, despre infrastructură, despre reușite, despre dorințele elevilor pentru o școală mai bună, despre ce pot face cei din sală ca școala unde învață copii lor să fie dotată cu echipamente moderne, mai caldă în iernile friguroase, mai luminoasă în sălile de sport, mai sigură din punct de vedere al alimentației și nu în ultimul rând mai protejată de vânt și ploi. Două momente din întreaga discuție au fost cruciale: trecerea la autofinanțare și reparația părții centrale a acoperișului care nu mai face față sezonului ploios și nu a fost reparat niciodată în cei 23 de ani de când Dna Bulat este directoarea instituției. Era clar că fără implicarea autorităților locale nu se va reuși.

Problemele  stringente puse în discuție în cadrul audierii publice au fost abordate și de către Dl Tudor Golub, Președinte al raionului Orhei care a asistat la audiere. Auzind despre tentativele eșuate anterior de a trece la autofinanțare a propus de a include această temă la următoarea ședință a consiliului raional unde urma să dezbată  decizia cu consilierii locali. Inițiativa a reușit. Consilierii au votat pro și astăzi școala are ștampilă și toate actele necesare pentru a gestiona propriul buget în conformitate cu prioritățile identificate.  Dl Golub s-a expus și vis a vis de  starea deplorabilă a acoperișului și s-a angajat să revadă finanțarea din partea componentei raionale și a solicitat un deviz de cheltuieli din partea școlii. Auzind cifrele estimative invocate de către administrația liceului Dl. Golub a făcut promisiunea de a aloca resursele necesare pentru repararea acoperișului în anul 2016 din componenta raională ceea ce va permite liceului să-și gestioneze bugetul în conformitate cu categoriile de cheltuieli planificate.

Pe lângă celelalte angajamente ale administrației liceului, părinților și elevilor de a contribui la o școală mai bună, reușita de a obține finanțare pentru reparația acoperișului a fost cea mai remarcabilă pentru ca doar avînd condiții decente și infrastructură adecvată putem dezvolta un sistem educațional de calitate. Audierea publică și-a atins scopul major, a creat un parteneriat între autoritatea locală pe de o parte și administrație, elevi, părinți de altă parte pentru un bun comun, fortificând ideea ca școala nu este a directorului dar este a comunității.