Gestionarea eficientă a banilor școlii aduce reușite remarcabile


Elev la liceul „Onisifor Ghibu” își prezintă propunerile la audierea publică

Dna Elena Cernei, venind în funcție de director al Instituției Publice Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” în vara anului 2012, și-a dorit o școală dotată, prietenoasă copilului, transparentă pentru comunitate și beneficiari. Acest deziderat a și motivat-o să vină în fața colectivului cu propunerea de implicare în proiectul „Școala Mea”. Implicarea în proiect a contribuit la responsabilizarea fiecărui angajat, elev, părinte față de prestarea unui învățământ de calitate. Din momentul trecerii la autonomie financiară, au apărut oportunități de luare a deciziilor la nivel de instituție în cadrul ședințelor Consiliului de Administrație pe diverse probleme administrative care nu erau soluționate anterior, dar momentul esențial era ca deciziile să fie luate în mod participativ și transparent, mai ales că mijloacele bugetare s-au mărit. Una din deciziile luate a fost și instalarea a două linii de bufet suedez în cantina școlară.

Noțiunea de bufet suedez înca nu a reușit bine sa se înrădăcineze în școlile din Moldova, dar a trecut testul cu brio în lista de preferințe ale elevilor din școli. O încercare de acest gen a fost organizată și la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Chișinău, care tinde să țină pasul cu tot ce e bun și nou. Administrația liceului a participat la un schimb de experiență în Suedia și cum elevii sunt prioritate, doleanțele lor sunt luate în considerație la modul cel mai serios. Există multiple cazuri când doleanțele si preferințele elevilor sunt discutate, cel mai frecvent în cadrul adunărilor de părinți, întâlnirilor cu administrația, în cadrul Senatului elevilor, dar de data această s-a recurs la un format nou și mai extins, cel al unei audieri publice.

Directoarea liceului „Onisifor Ghibu” -Elena Cernei, prezintă bugetul la audierea publică.

Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” este unul din liceele cu profil de arte care și-a confirmat poziția de lider pe acest segment  de mulți ani și a înțeles că satisfacția elevilor și părinților este succesul instituției. In luna octombrie 2015 administrația liceului, asistată de Fundația pentru Dezvoltare în cadrul inițiativei „Școala Mea” a organizat pentru prima data o audiere publică, eveniment menit să pună în discuție așteptările și doleanțele tuturor celor implicați în viața școlii: profesori, elevi, părinți, administrația publică locală și centrală, și colegi din alte școli care au venit să asiste. Fiecare din părțile implicate și-au pregătit discursurile și prezentările, mai ales că aveau în față peste 110 participanți. Erau multe de discutat pe agenda zilei și probabil cei mai nerăbdători să-și prezinte propunerile și doleanțele pentru o școală mai bună erau elevii. S-au pregătit ca la carte, au consultat părerile colegilor din senat, au intervievat și restul elevilor din școală și au elaborat un clasament al dorințelor pentru școala în care învață.

Îmbunătățirile de infastructură cum ar fi un gard absolut necesar școlii și o alimenție sănătoasă și diversă au fost punctele cele mai solicitate din lista prezentată în cadrul audierii publice.

Elevii au pus accent sporit pe alimentație și dorința de a avea bufet suedez și în acest context au vorbit despre reparația cantinei, îmbunătățirea calității sanitare în cantină și diversificarea ofertei de bucate. Este de menționat ca această idee le-a venit elevilor și administrației demult, dar ea niciodată nu fusese discutată într-un format atât de extins. Pregătirile pentru bufetul suedez atât de mult dorit de copii au început după participarea la schimbul de experiență, când s-a înaintat către municipalitate ideea de a renova cantina și a schimba tavanul şi pardoseaua. A fost un prim pas in îndeplinirea dorinței elevilor și acum elevii au venit sa-și prezinte opțiunea mult dorită și în fața părinților, Direcției Municipale Educație, reprezentatului Ministerului Educației, etc. Directorul liceului „Onisifor Ghibu”, Chişinău, Elena Cernei a menționat în cadrul audierii că a susținut dorința elevilor, și a făcut toate demersurile necesare pentru instalarea a două linii de bufet suedez în cantina liceului, eforturi care până la moment s-au soldat cu instalarea unei linii prin decizia Consiliului municipal Chișinău și acum sunt în așteptarea celei de-a doua linii de bufet suedez finanțată din resursele bugetare ale instituției, fapt ce denotă un angajament constant și profund al administrației față de satisfacția elevilor și părinților, răsplătit prin majorarea numărului de elevi cu 200 în ultimii 3 ani.

De asemenea, ținând cont de comentariile și propunerile părinților și elevilor de a spori securitatea și de a proteja bunurile materiale ale instituției, managementul școlii a agreat, alături de Consiliul Municipal Chișinău, alocarea din sursele municipale fonduri pentru instalarea gardului care la moment se află la etapa de finisare. Așa este răsplătit angajamentul sistematic față de beneficiri și așa se pot rezolva problemele dacă banii publici sunt gestionați eficient și transparent.