Pentru Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Ocnița, responsabilizarea socială înseamnă un angajament al întregii comunități


Transparența este cuvântul-cheie în funcționarea oricărei instituții de învățământ, de aceeași părere este și directoarea Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Ocnița, Niculina Zaharco, care în acest an a inițiat implementarea instrumentelor de responsabilizare socială în liceul pe care îl administrează.

Când a fost lansat un nou apel de participare în proiectul „Școala Mea” am decis să aplicăm, pentru că ne-am dorit să implicăm activ părinții, elevii și profesorii în viața școlii. Am fost interesați despre modul în care am putea fi mai transparenți și cum am putea discuta participativ planurile și prioritățile de dezvoltare ale liceului” susține directoarea liceului Niculina Zaharco.

Astăzi, în liceu, învață 412 elevi, iar managementul instituției se poate mândri cu faptul că liceul a devenit un model de responsabilizare socială pentru toate școlile din raion. „Datorită proiectului a fost creat consiliul de administrație al liceului – structură implicată în elaborarea bugetului școlii pentru perioada 2017-2018. Acesta urmează să fie consultat în cadrul ședințelor și audierilor publice, fapt care va duce la îmbunătățirea dialogului dintre instituție și consiliu, dar și întreaga comunitate”, se arată convinsă directoarea.

Bogaci Elena susține că „în calitatea mea de părinte, odată cu implementarea proiectului „Școala Mea” am observat o serie de schimbări pozitive în gestionarea banilor publici ai școlii. Posibilitatea de a urmări online, pe site-ul proiectului, nivelul de calificare al cadrelor didactice, bugetul total al școlii, ponderea salariilor în buget, cheltuielile per elev, m-a ajutat să-mi formez o părere obiectivă despre situația din școală. Cred că datorită acestui proiect, administrația școlii se simte mai responsabilă față de elevii săi, iar părinții nu mai au incertitudini vizavi de transparența cu care administrația instituției cheltuie banii”.

În anul 2017 liceul a sărbătorit 25 de ani de la fondare, fiind, în această perioadă, una dintre cele mai puternice instituții din raion, cu cele mai bune rezultate la învățătură și bacalaureat. Elevii au obținut performanțe și la olimpiadele școlare, iar cadrele didactice au beneficiat de formare profesională continuă la disciplinele la care predau. Liceul a mai reușit datorită parteneriatelor de succes cu Consiliul Raional Ocnița și Direcția de Învățământ, să repare capital grupurile sanitare, cantina și apeductul. Directoarea liceului, Niculina Zaharco, spune că „Instituția a reușit să-și imbunătățească infrastructura, astfel încât elevi să se bucure de mobilier școlar nou, calculatoare cu acces la internet, sală multimedia, cabinet de fizică dotat cu tablă interactivă și chiar și un cabinet pentru copii cu cerințe educaționale speciale, pentru a-și reconfirma datorită unui angajament al întregii societăți, statul de promotor al studiului și performanței”.