Liceul „Petru Rareș” din Soroca a pus în discuție bugetul școlii pentru anul 2015


„Educația este importantă” – acesta este sloganul Liceului Teoretic „Petru Rareș” din orașul Soroca. Atunci când am început implementarea „Școala Mea” în școala noastră, ne-am gândit în primul rând la contribuția pe care trebuie sa o aibă școala la dezvoltarea elevilor. Am dorit să demonstrăm părinților, elevilor și comunității acţiunile și practicile prin care școala noastră se implică, cu scopul de a asigura un impact pozitiv în dezvoltarea școlii și a elevilor.

În liceul „Petru Rareș”, „Școala Mea” a dat în primul rând curaj tuturor profesorilor, părinților și elevilor să se implice în activitățile școlii care sunt dedicate direct lor. În cadrul proiectului am realizat audierea publică, unde am prezentat comunității și am pus în discuție bugetul instituției pentru anul 2015. Desigur, vom face tot posibilul ca să organizăm periodic astfel de acțiuni, menite să încurajeze comunitatea să participe în mod activ în viața școlii. După evenimente, în școală au fost distribuite materiale informative despre bugetul instituției în 2015 și în plus, acesta a fost plasat pe panoul informativ al liceului.

Audieri publice la LT Petru Rareș din Soroca

Audieri publice la LT Petru Rareș din Soroca

Ideea inițiativei „Școala Mea”, a fost una inovativă pentru liceul nostru, și cred că în următorii ani vom consulta comunitatea nu doar în cee ace privește bugetul liceului, dar și alte probleme și necesități ale liceului, pentru că ne dorim foarte mult să implicăm și mai activ părinții în activitatea liceului. În plus, astfel de proiecte îi vor învăța pe elevi să se implice în școală și în afara claselor, în gestionarea școlii, pentru ca acești să capete mai multă încredere în ei, dar și în administrația școlii. Corina Tincu, un părinte din liceu, a menționat că „ Un liceu poate fi considerat transparent dacă, pe lângă respectarea angajamentelor luate față de elevi și părinți, adoptă o perspectivă liberală, distingându-se prin activități de consultare și raportare, iar ceea ce s-a întâmplat în liceul anul ăsta reprezintă întra-devăr o revelație pentru noi, părinții, pentru că suntem mai predispuși să venim cu propuneri și sfaturi conducerii liceului în rezolvarea problemelor. Până acum eram implicați doar la nivel de clase, însă acum simțim că avem o mai mare responsabilitate și ne ne simțim mult mai puternici”, a conchis părintele.

De asemenea, reprezentantul Direcției Învățământ Soroca a declarat că au încurajat implementarea acestui proiect, pentru a moderniza atitudinea părinților, elevilor și tuturor celor implicați în acest proces. Angela Nitrean, membru al Consiliului de Administrație al Liceului, speră mult că după aprobarea noului Cod al Educației, liceul să organizeze și în continuare Audieri Publice și alte instrumente de responsabilizare socială, alături de partenerii regionali, în același format, cu suportul unui partener regional, cum a fost și Centrul de Resurse pentru Tineret „Dacia”. Aceasta a lăudat instruirea organizată de Centrul „Dacia” ca fiind foarte importantă pentru planificarea bună a acestor evenimente.

Așadar, datorită proiectului „Școala Mea” responsabilitatea socială a comunității se face tot mai simțită în societate.

Autor: Dionisii Mitrofan, directorul Liceului Teoretic „Petru Rareș”, or. Soroca