La Bălți, colaborarea dintre autoritățile locale și școli a adus rezultate concrete


Autor: Nina Bândiu, Centrul CONTACT Bălți

În cadrul inițiativei „Școala Mea” în zona Bălți pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie au fost organizate și desfășurate audieri publice în patru școli, la care au participat peste 900 de cetățeni, printre care elevi, cadre didactice, părinți și reprezentanți ai autorităților. În cadrul acestor audieri publice, cetățenii au avut ocazia să-și exercite drepturile democratice și să-și expună punctul de vedere, privind gradul de implementare a reformei educaționale în școli, să analizeze cum au fost cheltuiți banii în ultimii ani și să vină cu propuneri pentru proiectul de buget  2016 cu scopul îmbunătățirii condițiilor de educație și instruire a elevilor.

Una dintre cele mai mari provocări abordate de reforma în educație a constituit-o oportunitatea oferită școlilor de a trece la autogestiune. Autogestiunea instituției lărgește posibilitatea de a crea parteneriate, care să ducă la atragerea de investiții, atât de necesare pentru dezvoltarea și modernizarea lor.

Liceul Teoretic „Liviu Damian”, din or. Rîșcani servește ca un bun exemplu în acest caz. În cadrul audierilor publice desfășurate anul trecut la liceul s-a observat deschiderea Direcției Educație Râşcani spre o colaborare prin prezența şefului Direcției, Viorel Dandara. Dânsul a vorbit despre importanța informării părinților cu privire la bugetul şcolii, a  îndemnat participanţii să pună întrebări, să discute unele articole cu privire la buget şi să vină cu propuneri pentru ajustare la necesităţile instituţiei. La finele audierilor a venit cu propunerea ca Consiliu de Administrație al școlii să se adreseze către Direcția Educație Rîşcani cu solicitarea de a fi ajutați financiar la construcția grupurilor sanitare în interiorul instituțieiCa rezultat, pe parcursul anului 2015, liceul a beneficiat de acest ajutor, fiind construite grupurile sanitare în interiorul școlii..

În Liceul Teoretic „Eugen Coșieru” din s. Mihăileni, rl. Râșcani, primarul localității, Valerian Cecan, a fost ales în Consiliul de administrație al liceului, a participat activ la instruirile desfășurate pentru membrii coaliției locale de către partenerul regional Centrul Contact-Bălți și a moderat desfășurarea audierilor publice. Dl primar împreună cu consilierii ce au participat la audierile publice au menționat rolul școlii în educarea și instruirea tinerii generații, care revenind în localitate vor contribui la prosperarea ei. Deși școala se află la autogestiune, se menține colaborarea strânsă între APL și Liceu, cei dintâi venind cu ajutor financiar atunci cînd li se solicită.

 (citește continuarea mai jos)

Audieri publice moderate de primar, la liceul „Eugen Coșeriu” din s. Mihăileni, Râșcani

Și anul acesta în cadrul audierilor publice desfășurate în gimnaziul „Diomid Gherman” din com. Risipeni, , autoritățile s-au arătat deschise spre colaborare.

Reprezentantul Direcției Educație Fălești, Maria Gonța, a venit către cei prezenți cu adresarea de a susține administrația școlii în procesul de renovare și încadrare a partenerilor educaționali în formarea și educarea calitativă a tinerii generații.

Aceasta a mai  informat publicul că va contribui la disiminarea informației și la îndemnarea altor școli să se implice în acest proiect. De asemenea a promis că va interveni către Consiliul Raional de a aloca resurse pentru închirierea manualelor copiilor ce vin la centrul de plasament din alte comunități ale raionului. De asemenea a rugat directorul gimnaziului să prezinte o informație despre proiect și audierile publice desfășurate la ședința cu managerii celorlalte instituții școlare ce va avea loc la Direcția Generală Educație Fălești.

Dl primar Mosoreti Dmitri, a chemat cetățenii să se implice în procesele de soluționare a problemelor comune și luarea deciziilor și a propus directorului gimnaziului – Lupușor Gheorghe, să pregătească lista familiilor cu starea material precară, ce nu sînt angajați în câmpul muncii, pentru a fi ajutați să-și găsească un loc de muncă. De asemenea a promis că școala va fi ajutată financiar la procurarea costumelor naționale atât de necesare pentru colectivele artistice din gimnaziu.

 (citește continuarea mai jos)

Audieri publice la gimnaziul „Diomid Gherman” din com. Risipeni, Fălești

Deși în mun. Bălți „s-a spart gheața la capitolul „Audiere, Dezbateri, Buget școlar” – după cum s-a exprimat dl Burduja Maxim în luarea de cuvânt la audierile publice desfășurate în Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, situația cu privire la trecerea școlilor la autogestiune încă nu a fost rezolvată. Din discursul dnei directoare Elena Ungureanu, cât și a consilierului municipalBoris Marcoci, care este coordonatorul școlii din partea APL, s-a evidențiat o colaborare și o susținere a școlii de către APL. Dânsul s-a angajat să obțină suma necesară pentru reparația cantinei, terenului sportiv și construcția unui gard în jurul școlii.

Desfășurarea audierilor publice este un început a unei noi inițiative civice în mun. Bălți.  Sperăm că această inițiativă va fi pe viitor sprijinită și de alte școli, de Direcția Educație și de APL.

Pentru a implementa noile reforme în educaţie, şcoala are nevoie de a dezvolta parteneriate sociale viabile, în care să fie implicaţi atât părinţii, autoritățile, cât şi alţi actori educaționali. Responsabilizarea socială a tuturor actorilor va contribui la implementarea calitativă a reformei sistemul educaţional.