Importanța participării comunității în luarea deciziilor administrative


În Republica Moldova o transparență în procesul bugetar ar avea un efect social important. Deseori societatea nu are o înțelegere clară a responsabilităților unei instituții publice, și nici de unde vin banii publici. O informare și implicare bună a cetățenilor în procesul bugetar ar avea și un efect pozitiv asupra unei mai bune înțelegeri a acestui subiect. În plus, cetățenii informați devin mai responsabili față de ei înșiși. Antrenarea cetățenilor în procesul bugetar, inevitabil, face mai dificilă manipularea acestora, lucru care va contribui la stabilitatea politică și la responsabilizarea clasei politice.

istorii-de-success-8

Audieri publice | LT Alexandru Agapie, com. Pepeni, Sângerei

Participarea cetăţenilor la luarea deciziilor este un proces democratic de bază. Trăim într-o societate deschisă, în care avem posibilitatea de a participa la procesul luării deciziei, o posibilitate de care trebuie să ne folosim, pentru că democrația fără participarea cetățenilor nu are sens. În plus, participarea publică creşte transparenţa procesului de luare a deciziilor și eficiența actului de guvernare.

Din păcate, în societatea noastră mai persistă frica cetățeanului, moștenit din timpurile sovietice,), care îi împiedică să-și expună opinia, să înainteze propuneri și să-și manifeste spiritul de inițiativă.

Audierile publice de la Liceul Teoretic „Alexandru Agapie”s-au desfășurat pe 2 noiembrie 2014, la eveniment participând 92 de cetățeni. După prezentarea proiectului de buget pentru anul 2015, a urmat sesiunea dezbaterilor, opiniilor și întrebăriloe.

Deși în lista vorbitorilor s-au înscris inițial 4 persoane, frica acestora de a-și expune în glas opinia i-a îndemnat pe doi din ei să nu mai ia cuvântul. Totuși, acest instrument de responsabilizare socială a cetățenilor este pentru prima dată folosit în localitate și oamenii nu credeau că vor avea posibilitatea să se expună și ei, în condițiil în care până acum era practicat procedeul de informare, fără consultare și cereri de opinii. Deși și-au expus părerea în glas doar două persoane, mă bucură faptul că până la urmă au parvenit peste 30 de întrebări și propuneri constructive în scris. Așadar, prima barieră a fost depășită..

Principalele propuneri parvenite de la participanți au fost:

  • dotarea stadionul școlar cu echipament adecvat;
  • amenajarea sălii de sport corespunzător;
  • reparația acoperișului;
  • dotarea sălilor de clasă cu mobilier;
  • reparația muzeului școlar;
  • reparația sălii festive;
  • organizarea alimentației elevilor din clasele gimnaziale și liceale;
  • investirea în cazangerie;
  • organizarea transportării tuturor elevilor din clasele primare la/de la școală;
  • deschiderea unui bufet în incinta cantinei;
  • implementare regimului suplimentar în clasele primare;
  • remunerarea profesorilor conform rezultatelor discipolilor;
  • îmbunătățirea disciplinei școlare;

Propunerile înaintate au fost analizate, și au fost prezentate explicațiile de rigoare, astfel încât cetățenii să simtă importanța participării lor la procesul de luare a deciziilor.

Am informat participanții despre faptul că în cadrul unei audieri publice există posibilitatea de a asculta şi de a lua în considerare părerile cetăţenilor înainte să fie luată decizia finală aspra creării bugetului instituției pentru anul 2015.

Reprezentantul partenerul regional Nina Bândiu, mulțumind cetățenilor pentru participare la desfășurarea Audierilor Publice, le-a amintit acestora că implicarea lor în procesul de luare a deciziilor la nivel de școale sau local este crucială pentru creșterea transparenței și eficienței realizării acetora. În schimb, cei prezenți au promis o mai mare implicare în audierile publice viitoare.

Autor: Pavel Maxian, directorul Liceului Teoretic „Alexandru Agapie”, com. Pepeni, Sângerei