Directori de școală, primari și autorități își unesc eforturile pentru transparentizarea școlilor din Moldova


i

CHIȘINĂU // Inițiativa Școala Mea a adunat împreună la sediul Guvernului directori de școală, primari și oficiali guvernamentali pentru a semna un memorandum de transparentizare a școlilor și implicarea cetățenilor în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale.

Școlile semnatare ale memorandumului își vor asuma astfel responsabilitatea de a organiza audieri publice, de a afișa public bugetul școlii, de a oferi spre completare părinților, elevilor și profesorilor fișele de evaluare, dar și alte instrumente de implicare în determinarea priorităților de dezvoltare a școlilor.

Cele douăzeci de școli semnatare se află în Bălți, Briceni, Cahul, Chișinău, UTA Găgăuzia, Criuleni, Edineț, Fălești, Leova, Orhei, Sângerei și Ungheni. În plus, alte 11 școli din țară și-au arătat disponibilitatea de a implementa instrumentele inițiativei Școala Mea în mod independent.

Viceministrului Educației, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a declarat că „participarea școlilor la proiectul Școala Mea determină îmbunătățirea managementului resurselor financiare și asigură coeziunea socială. Totodată, școlile au posibilitatea să afle despre cele mai bune practici și să beneficieze de sprijinul necesar în implementarea unui proces transparent și participativ. Este important să învățăm unii de la alții”, a conchis doamna viceministru.

Adrian Lupușor, directorul executiv Expert-Grup a notat că „responsabilizarea cetățenilor față de educație nu este necesară doar Ministerului Educației sau Expert-Grup, ci este importantă pentru întreaga comunitate, pentru că toți vor câștiga din această participare”.

Inițiativa „Școala Mea” este implementată de Expert-Grup, împreună cu partenerii regionali, cu suportul financiar al Băncii Mondiale în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială și suportul informațional al Ministerului Educației. Misiunea acesteia este de a implica cetățenii în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale.

„Școala Mea” va fi implementată în peste 100 de școli pe parcursul a 5 ani, iar instrumentele sale vor putea fi preluate de fiecare instituție de învățământ din Republica Moldova.

Galerie foto

i

Foto: Ministerul Educației

foto min edu 1 foto min edu 2 DSC_0749 DSC_0758 DSC_0752

 

Vezi video de la eveniment mai jos: