Angela Cutasevici: Managerii școlari nu se mai plâng de lipsa banilor, ci planifică mai eficient cum să-i cheltuiască. „Școala Mea” i-a învățat să gestioneze corect bugetele


100 de școli, un șir de instrumente aplicate, experiență acumulată și lecții învățate. Proiectul „Școala Mea” se încheie după cinci ani plini de noutate în sistemul educației și școli care funcționează în baza altui algoritm. Mulți directori ai instituțiilor de învățământ nu se mai plâng pe lipsa banilor, ci planifică mai eficient să-i cheltuiască, pentru că „Școala Mea” i-a învățat să-și gestioneze corect bugetele. Aproape de finalul proiectului, am stat de vorbă cu Angela Cutasevici, Secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

– Atunci când ați aflat despre „Școala Mea”, ce părere ați avut despre proiect?

– Despre proiect am aflat cu mult timp înainte de a fi în funcția de secretar de stat. M-am abonat la pagina „Școala Mea” de pe o rețea de socializare și admiram toate activitățile realizate. Eram impresionată de tot ce se făcea. Mi s-a părut un proiect foarte interesant, care contribuie la dezvoltarea școlilor.

– Ați avut ocazia să mergeți într-o școală beneficiară în cadrul proiectului?

– Nu am avut această ocazie, însă în urma analizei executării bugetelor, am constatat că școlile care au fost sau sunt beneficiare în cadrul proiectului nu au solduri financiare rămase de la an la an.

– La început, școlilor li se părea foarte complicat proiectul, iar unii directori de școli spuneau că a fost nevoie să-și convingă colegii să aplice și să se implice, din motiv că proiectul nu aduce venituri suplimentare școlilor. Imediat, însă, cum începea implementarea acestuia, echipele manageriale ale instituțiilor de învățământ erau încântate. Oamenii învățau ceea de ce aveau nevoie cel mai mult atunci: gestionarea propriului lor buget. Sunt o serie de instrumente ale proiectului pe care le-au însușit și le-au aplicat cele 100 de școli. Vi se pare important ca aceste instrumente să fie implementate și după încheierea proiectului?

– În opinia mea, foarte multe probleme existente în sistemul educațional pornesc de la resursa umană. Pentru multe dintre aceste probleme se face vinovat managementul defectuos, de aceea, de un proiect ca „Școala Mea” va fi nevoie încă mult timp. Ne exprimăm deschiderea pentru colaborare și mai departe. Mai mult decât atât, am solicitat extinderea proiectului pe dimensiunea învățământului profesional tehnic. De la 1 ianuarie 2019, aceste instituții vor trece și ele la autogestiune financiară. Ne-am dori să aplicăm instrumentele „Școala Mea”, în special, audierea publică și fișa școlii în aceste instituții. Fișa școlii este completată de părinți, elevi și profesori, toți actorii implicați în procesul educațional. E o fișă foarte bună cu date relevante privind eficiența managementului școlilor. Noi avem ceva similar aplicat deja la nivel național, e vorba de un sistem de management în IT și prin intermediul acestui instrument avem datele despre școli, doar că în fișa „Școala Mea” este și capitolul care se referă la bugete. Așa că, am propus colegilor de la Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Educaţie şi Cercetare (ANACEC) să utilizeze fișa proiectului pentru rapoartele pe care le prezintă managerii școlari, rapoartele lor anuale. Urmează să aibă discuții și să utilizeze instrumentele propuse de Expert-Grup în proiectul Școala Mea pe larg, în toate școlile, cu anumite ajustări, completări. Este important să avem un tablou general asupra școlii și asupra activităților acestora.

– Cât de important este ca fiecare director de școală să obișnuiască să fie și un manager bun astfel încât să știe să distribuie finanțele în funcție de prioritățile instituției?

– E foarte important ca managerii să fie instruiți să gestioneze banii pentru că ei, în calitate de directori de școli, își asumă responsabilitatea pentru executarea și gestionarea bugetului. Beneficiarii proiectului se descurcă mai ușor și reușesc să gestioneze eficient resursele de care dispun. În alte școli, în care nu a fost realizat proiectul „Școala Mea”, există deficit bugetar și solduri rămase de la an la an, ceea ce ne alarmează pentru că bani sunt, dar nu sunt utilizați. Cu siguranță, cu ajutorul instrumentelor proiectului, managerii, alături de Consiliile de administrație se descurcă mai ușor și știu cum să dirijeze finanțele. Repartizarea pe unitățile din buget se face de comun acord în baza unui proiect de dezvoltare instituțională. De fapt, asta e și problema. Foarte mulți manageri fac proiecte de dezvoltare un pic sterile, nefăcând o analiză profundă de ce e nevoie, și se pomenesc că au anumite cheltuieli care apar pe parcurs. La „Școala Mea”, managerii sunt învățați corect să pornească de la un proiect de dezvoltare, de la analiză și proiectare a bugetului și atunci le este foarte ușor să gestioneze procesul.

– Noutatea „Școala Mea” e că managerii instituțiilor au trebuit să facă echipă cu toți actorii implicați în viața școlii. Și anume aceasta a dus la o consecință frumoasă, cea a colaborării și parteneriatului social care se dezvoltă în școală. Am observat că acesta reprezintă deja un nou model de școală. Cum ați descrie un astfel de model?

– În primul rând, formula de gestionare a activităților instituțiilor de învățământ face ca școala să devină deschisă comunității și, cu siguranță, doar având acest statut și aplicând principiile de consultare publică, de implicare în comun în activitățile școlii, satisfăcând și anumite cerințe ale comunității, nu doar ale școlii, statutul de școală deschisă comunității, școală de viitor, există acolo unde există și proiectul „Școala Mea”. Putem afirma cu certitudine că acest fapt contribuie nu doar la dezvoltarea școlii, dar și la dezvoltarea întregii comunități. Or, atunci când avem un spațiu școlar închis, avem și probleme mai mari. De ce? Pentru că nu poți solicita ajutorul comunității. Însă atunci când ești deschis, lucrurile merg mult mai bine și școala are doar de câștigat. E un avantaj pentru întreaga comunitate. E foarte important ca toți să înțeleagă că avem același scop și același drum, iar atunci când suntem consolidați, succesul este garantat.

– Un instrument pentru realizarea acestei deschideri sunt audierile publice, organizate în primul trimestru al anului școlar. Din cele povestite de managerii școlilor, am aflat că la audierea publică sunt interesate să participe și persoane care nici nu mai au copii în școală, dar le pasă de școală. Proiectul se termină, 100 de școli au aflat despre audierea publică. Ce faceți cu celelalte școli?

– Audierile publice reprezintă o formă de organizare și consultare a bugetelor, care este salutată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, pentru că consultă opinia tuturor părților în procesul decizional. E o formă absolut democratică, care trebuie popularizată. Posibil să solicităm ajutorul echipei proiectului pentru formarea managerilor din întreaga țară ca să extindem această formă de consultare a opiniei comunității. Impactul acestor audieri este foarte mare, produsele finite sunt vizibile și, cel mai important e că, decizia privind dezvoltarea școlii și cheltuirea banilor și-o asumă toată comunitatea. Din discuții și cu directorii școlilor, am aflat că unele școli au renunțat la colectarea banilor în asociațiile de părinți, care constituiau un sprijin din partea acestora pentru școală. S-a făcut acest pas tocmai datorită gestionării corecte a bugetelor.

– Ce mesaj aveți pentru cele 100 de școli care au făcut parte din proiect?

– „Școala Mea” a capacitat instituțiile de învățământ în gestionarea bugetului școlii – un element foarte important pentru dezvoltarea unei școli. Și din momentul în care au beneficiat de aceste instrumente, ar trebui să continue să le aplice. Pentru că efortul depus în proiect cu siguranță va avea un rezultat și peste ani, nu doar acum. E important ca experiența lor bună să fie împărtășită și să asigure durabilitatea proiectului, deoarece utilizând aceste instrumente contribuie nu doar la dezvoltarea școlii, ci a întregii comunități.

– Mulțumesc.

Interviul a fost realizat de Mihaela Gherasim în cadrul proiectului „Școala Mea – Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.