Responsabilizarea socială – un angajament al întregii comunități


sursa foto: timpul.md

Sectorul educațional din Republica Moldova se confruntă cu provocări majore. Rezultatele sectorului educațional sunt destul de modeste, atât în ceea ce privește accesul la educație, cât și calitatea educației.

Atunci când a fost lansat proiectul „Școala mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova” Gimnaziul „Eva Gudumac” din satul Tătărăuca Veche r-nul Soroca, a aplicat imediat deoarece a dorit să ofere posibilitate părinților, elevilor și profesorilor să se implice mai activ în viața școlii prin intermediul audierilor publice care vor fi organizate în toamna acestui an, oferind accesul la informația bugetară, și manifestându-și dorința de a lua parte în stabilirea priorităților de dezvoltare a școlilor.

Pentru implementarea cu succes a proiectului și pentru stabilirea unui mecanism de cooperare în cadrul acestuia, a fost semnat un memorandum de cooperare, ceea ce facilitează colaborarea în implementarea proiectului.

Atunci când am aplicat la proiectul ”Școala Mea” ne-am gândit la posibilitatea îmbunătățirii calității și eficienței activităților din cadrul gimnaziului, dorind foarte mult ca locuitorii satului Tătărăuca Veche să fie implicați în gestionarea resursele financiare și în procesul de dezvoltare a standardelor, care ar asigura calitatea serviciilor prestate de gimnaziu. Acest proiect ne oferă posibilitatea să implicăm părinții și elevii în procesul de planificare a surselor financiare pentru anul de studii 2016-2017. Vrem să fim transparenți cu datele bugetare cheltuite în 2016 şi le-am pus la dispoziţia tuturor celor interesaţi – părinţi, elevi, profesori. Eu, ca directoare a gimnaziului, salut implementarea acestui proiect în instituția noastră, pentru că doar împreună vom putea corela realizarea reformi cu necesitățile elevilor și vom putea dialoga deschis cu comunitatea.

Datorită Proiectului în gimnaziu a fost creat Consiliul de Administrație din care fac parte: directorul, directorul adjunct, un reprezentant al administrației publice locale, trei părinți, două cadre didactice, un reprezentant al ONG-ului, un reprezentant al agenţilor economici şi un reprezentant al elevilor. La elaborarea bugetului școlii pentru perioada 2016-2017, a fost consultată opinia Consiliului în cadrul ședințelor fapt care a dus la îmbunătățirea dialogului dintre instituție și Consiliu.

„Primăria are un dialog bun cu școala. Proiectul ”Școala Mea” a fost important și util pentru satul nostru, pentru că locuitorii vor avea posibilitatea să cunoască care este bugetul școlii pentru 2016-2017 și cum se planifică în general un buget. De multe ori părinții își creează impresia că banii școlii nu sunt cheltuiți eficient, cred că după audierea publică care va fi realizată în gimnaziu, acest mit va dispărea. Mă bucur mult că profesorii implicați în acest proiect au învățat și cunoscut mai bine modul în care se organizează o audiere publică și care este scopul acesteia. Participarea masivă a părinților îi va face să se simtă importanți în luarea deciziilor în cadrul gimnaziului, a menționat primarul satului Tătărăuca Veche, Raischi Liviu.

Realizând activitățile din cadrul proiectului și discutând cu persoanele care direct au fost implicate și chiar cu cei care au început deja să beneficieze de rezultate, putem menționa că au fost implicate părțile interesate în educație și au aplicat instrumente de responsabilizare socială și anume în dialogul cu privire la bugetele școlilor. Implicarea autorităților locale, în dialog în ceea ce privește calitatea serviciilor educaționale și prioritățile de dezvoltare ale gimnaziului în următorii ani, facilitează crearea unui mediu în care inițiativele de responsabilizare socială prosperă și se dezvoltă.

Urmărește noutățile proiectului pe pagina de Facebook – Școala Mea.