Proiectul „Școala Mea” implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” facilitează implicarea tuturor actorilor comunitari interesați de reforma educației în procesul de elaborare și implementare a politicilor publice în învățămîntul preuniversitar. În cadrul acestui proiect sunt propuse câteva instrumente de responsabilizare socială a autorităților publice locale de nivel I și II, managerilor instituțiilor educaționale, cadrelor didactice, părinților și elevilor privind identificarea și prioritizarea problemelor și soluțiilor care pot contribui substanțial la eficientizarea bugetelor școlilor și realizarea cu succes a procesului educațional .
Partenerul regional Asociația Obștească „Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă” a organizat și desfășurat seminare de instruire privind instrumentele de responsabilizare socială pentru creșterea capacității membrilor Consiliilor de Administrație și a altor membri activi ai comunității din 4 instituții selectate pentru anul II/2015 al proiectului „Școala mea”: LT „Vasile Alecsandri”, LT „Gheorghe Asachi”, LT „Alexandr Pușkin” din orașul Ungheni și Gimnaziul „Ion Vatamanu” din comuna Pîrlița, raionul Ungheni
La instruirile desfășurate în perioada 4-8 mai 2015 au participat 63 de persoane care au fost familiarizate cu cele patru componente cheie ale proiectului:
În cadrul fiecărei componente, au fost remarcate atribuțiile și rolul membrilor Consiliilor de Administrație, precum și rezultatele implementării în comun a activităților. Participanții la instruiri au primit materiale informative și promoționale marca „Școala Mea” (stickere, caiete, creioane, semne pentru cărți, etc.).
Participanții au demonstrat un interes deosebit pentru tematica instruirilor. Toți s-au implicat foarte activ la rezolvarea sarcinilor propuse în cadrul exercițiilor realizate în grup ce au vizat formarea Comitetelor Organizatorice și planificarea activităților pentru o bună desfășurarea a audierilor publice a bugetelor școlilor.
În același timp, cursanții s-au arătat dispuși să se implice în realizarea tuturor activităților prevăzute de proiectul „Școala mea”, deoarece au înțeles că elaborarea participativă a bugetelor școlilor este imperios necesară și trebuie cît mai mult să se implice în viața școlii părinții și elevii, deopotrivă, pentru a evita interpretările în ceea ce privește elaborarea și execuția bugetului instituției. De asemenea, participanțili au formulat și câteva concluzii:
Studiu de caz elaborat de echipa CRDD Ungheni / e-mail: crdd_ungheni@yahoo.com.
One thought on “Instruirea membrilor Consiliilor de Administrație – o istorie de succes în școlile beneficiare „Școala Mea” din Ungheni”