Acum aproape 5 ani, profesorii și managerii instituțiilor de învățământ aflau despre un nou proiect lansat în Republica Moldova: „Școala Mea”. Ce-o fi însemnând oare? A fost prima întrebare pe care și-au pus-o. Și au aflat că „Școala Mea” este un proiect care îi îndeamnă pe toți să contribuie, împreună cu autoritățile naționale, regionale și locale, la promovarea unei educații mai bune prin informarea lor despre bugetul și performanța școlii pentru ca, în final, școala să devină mai eficientă, mai transparentă și, desigur, mai bună. Astfel de-a lungul anilor, 100 de gimnazii și licee din toată Republica Moldova au trecut prin „Școala Mea”.
Liceul din Sculeni face parte din prima generație a proiectului. Este unul din cele mai mari licee din raionul Ungheni, cu peste 570 de elevi. Prin urmare și bugetul instituției este unul pe măsură, depășește 6 milioane de lei. Sunt bani pe care managerii școlii, profesorii, părinții și chiar elevii au învățat să-i gestioneze, adică să-i planifice și să-i cheltuiască eficient. Directoarea Liceului Sculeni, Iulia Ciuvaga își amintește cu nostalgie de proiectul „Școala Mea”: „A fost destul de greu la etapa de inițiere a proiectului, dar până la urmă ne-am bucurat mult că am fost acceptați. Nu am primit bani, dar am beneficiat de instruiri și, datorită acestor instruiri, am reușit să obținem și bani pentru că am înțeles cât de importante sunt parteneriatele pe care chiar școala le inițiază. De exemplu, chiar în 2014, datorită parteneriatului cu Consiliul Raional Ungheni, am primit finanțare și am cumpărat încă o tablă interactivă. De fapt, toate cele patru școli participante în proiect în acel an, au reușit să obțină aceiași bani”.
Iulia Ciuvaga afirmă cu mândrie că de când liceul a început să-și gestioneze propriul buget, instituția nu s-a confruntat niciodată cu un deficit bugetar. Sergiu Carpinschi, președintele Consiliului de administrație și director adjunct al școlii, spune că la Sculeni, toamna se numără banii. „Noi planificăm bugetul pentru anul următor toamna, în octombrie, noiembrie. Sunt articole pentru care deja cunoaștem suma de care vom avea nevoie. De exemplu, alimentația elevilor, consumul de energie electrică sau cărbunele pentru sezonul rece. Ne bucurăm că avem un număr mare de elevi și, respectiv, bugetul este mare. Pentru noi, acest lucru este extrem de important. Nu mai suntem în situația în care să stăm cu mâna întinsă și să cerem, așa cum era acum câțiva ani. Avem toate posibilitățile, tot instrumentarul necesar ca să ne mișcăm singuri și să obținem fondurile de care avem nevoie”.
„Cum?”, se vor întreba mulți dintre voi. „Creând parteneriate nu numai cu administrația regională, dar și cu societatea civilă, organizații internaționale” povestește directoarea liceului. „Un parteneriat la care ținem cu adevărat este cel cu Fundația Comunitară Ungheni. Cu ajutorul Fundației, am reușit să amenajăm teritoriul liceului cu bănci și aparate de fitness, desigur că s-au implicat cu o mână de ajutor și părinții și profesorii. Asociația Părinților și Pedagogilor există la noi încă din 2001 și, împreună, reușim să obținem proiecte utile și frumoase. De exemplu, datorită unui proiect al asociației, am reparat acoperișul școlii. Asociația Părinților și Pedagogilor activează în adevăratul sens al cuvântului, are cod fiscal, un contabil care face rapoarte anuale, aparat de casă. Iar din 2017, părinții și profesorii angajați pot să doneze cele 2 % din impozitul lor pe venit asociației noastre”, povestește directoarea liceului.
Liceul are un parteneriat solid cu un șir de instituții din România și alte țări, dar și cu primăria Sculeni și Consiliul Raional Ungheni. „Un consilier al primăriei este membru al Consiliului de administrație al liceului. În așa fel, administrația locală este la curent cu tot ceea ce face sau urmează să facă școala. De asemenea, la audierile publice, organizate în fiecare an, sunt invitați și membri de la Consiliul Raional. Prin urmare, ținem legătura în permanență. Din partea lor am primit multe donații. De exemplu, table ceramice, o altă tablă interactivă, apoi materiale pentru cabinetul de chimie, fizică și biologie”, spune Sergiu Carpinschi, președintele Consiliului de administrație al liceului. Acesta mai adaugă însă că cel mai important parteneriat al școlii este cel cu părinții și elevii. Anume împreună cu aceștia decid ce este mai important pentru școală. „Să nu credeți că atunci când lucrăm la proiecte, sunt implicate doar două, trei persoane. Nici pe departe. Este creat un grup de lucru format din profesori ai mai multor discipline și elevi. Cineva se ocupă de partea cu tehnologiile informaționale, altcineva este responsabil de documentele elaborate, alți colegi vin cu idei pentru a le pune pe foaie. Succesul nu este numai al administrației, dar a întregii echipe”, concluzionează Sergiu Carpinschi.
Mai mult, părinții s-au obișnuit deja cu rapoartele financiare și dezbaterile pe subiectul bugetului în fiecare an, odată cu organizarea audierii publice. „A devenit o tradiție ca spre sfârșit de an financiar să le spunem părinților cum s-au cheltuit banii și cum intenționăm să-i cheltuim la anul viitor. Acum, după atâția ani, ni se pare un lucru normal, pentru că banii sunt publici și trebuie să fie cheltuiți corect, gestionați bine și numaidecât transparent”, încheie directoarea Liceului Sculeni, Iulia Ciuvaga.
Din 2014 până acum, administrația instituției de învățământ a reușit să rezolve cele mai importante probleme sesizate de părinți și elevi la prima audiere publică. Au fost schimbate ușile la toate sălile de clasă de la cele trei etaje ale instituției. Tot din bugetul scolii, a fost amenajat un mini teren sportiv în curtea liceului. Acum elevii pot juca baschet și afară. A fost schimbat întreg sistemul de iluminare. Tot din banii școlii, s-a realizat conexiunea la internet, iar elevii sunt încântați de aceste noi schimbări. Directoarea liceului, Iulia Ciuvaga mai spune că acesta este doar începutul.
Materialul a fost realizat de Mihaela Gherasim în cadrul proiectului „Școala Mea – Responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup cu susținerea financiară a Băncii Mondiale, programul Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială.