Primăria municipiului Cahul promovează principiile de responsabilizare socială în afara sistemului educațional, organizând audierea publică a bugetului orașului


Proiectul „Școala Mea” nu doar promovează implementarea unor instrumente specifice de responsabilizare socială ci și crearea unor platforme de discuții și colaborare dintre diverși actori comunitari privind însușirea și discutarea practicilor sănătoase de transparență în gestionarea resurselor financiare, dar și informaționale. Unul din partenerii regionali ai proiectului din regiunea sud este Asociația pentru Cooperare și Comunicare Democratică DIALOG din Cahul, al cărei președinte este Nicolae Dandiș. Dl. Dandiș a fost și anterior implicat activ în numeroase proiecte de promovare a transparenței decizionale, iar ca lector universitar a scris și o carte pe acest subiect. În iunie 2015, domnul Dandiș a devenit primar al municipiului Cahul, dar și din această postură a participat activ la activitățile demarate în cadrul proiectului Școala Mea, promovând principiile de responsabilizare în instituțiile de învățământ din municipiul și raionul Cahul.

Astfel, în rolul său de primar, în baza experienței în proiectul „Școala Mea”, domnul Dandiș a vorbit în cadrul diferitor evenimente organizate de instituțiile de învățământ și consiliile locale din sudul țării, convingând managerii de școli, membrii Consiliilor de Administrație, autoritățile locale, cadrele didactice, părinții și elevii despre importanța cooperării între diferite instituții, dar mai ales, între părinți și conducerea școlii. „Aceste acțiuni au capacitatea să sporească încrederea reciprocă, să eficientizeze utilizarea banilor publici pentru întreținerea sistemului educațional” susține primarul.

Astfel, prin exemplu personal al implicării primăriei în activitatea școlilor, Nicolae Dandiș încearcă să influențeze cât mai multe APL-uri să facă același lucru, întrucât școala este una dintre cele mai importante instituții din comunitate, iar acest lucru este posibil având în vedere că în fiecare Consiliu de Administrație sunt și reprezentanți ai autorităților locale, iar de responsabilitatea și implicarea lor depinde asigurarea condițiilor pentru studii și calitatea acestora.

Mai mult ca atât, Nicolae Dandiș a promovat principiile de responsabilizare socială și în afara sistemului educațional. Utilizând ghidurile și alte resurse oferite de proiectul „Școala Mea” a fost organizată și prima audiere publică a bugetului orașului Cahul. Astfel, în prezent primăria municipiului Cahul este una din cele mai transparente din țară conform unui clasament realizat de către IDIS Viitorul în 2016 și în 2017. Atunci când primăria va fi implicată cu toată responsabilitatea în procesul educațional, atât managementul instituțiilor cât și părinții, elevii vor avea încredere în schimbările pozitive din sistemul educațional. Iar un primar care încearcă să asigure transparența procesului decizional și a gestionării banilor publici la nivel de autoritate publică, cu siguranță va promova aceleași instrumente și în mediul educațional.

Autor: Asociația pentru Cooperare și Comunicare Democratică DIALOG