Live text: „Școala Mea” la 5 ani de implementare: rezultate și lecții învățate


Centrul Analitic Independent Expert-Grup trage linia celor cinci de implementare a proiectului „Școala Mea” în cadrul conferinței naționale „Școala Mea” la 5 ani de implementare: rezultate și lecții învățate. La eveniment și-au dat întâlnire reprezentanții celor peste 100 de școli care au beneficiat de asistență de-a lungul celor cinci ani de proiect, reprezentanții direcțiilor raionale de învățământ, reprezentați ai autorităților publice locale, partenerii regional, decideți politici, dar și experți în educație. În cei cinci ani de implementare proiectul a reușit să implice aproximativ 50 000 de persoane din 27 de raioane (dar și municipiile Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia) în discuțiile bugetelor școlilor, iar 100 de școli beneficiare au învățat și au aplicat instrumentele de responsabilizare socială, creând oportunități pentru ca elevii și părinții să contribuie la îmbunătățirea proceselor din școli.

1345efbf 0be8 4fc6 a992 3292b10d286b

Conferința națională „Școala Mea” a fost deschisă de Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup, care a menționat că „În cei cinci ani de implementare, proiectul a implicat aproximativ 50.000 de persoane din 27 de raioane și municipii în discuțiile bugetelor școlilor, iar 100 de școli beneficiare au învățat și au aplicat instrumentele de responsabilizare socială, creând oportunități pentru ca elevii și părinții să contribuie la îmbunătățirea procesului educațional și a școlii lor implicit. Pe lângă instrumentele de responsabilizare socială, „Școala Mea” a creat și o platformă interactivă cu profilul celor 1275 de instituții de învățământ din țară. Astfel, www.ScoalaMea.md oferă informații despre: numărul de elevi și cadre didactice, nivelul de calificare a cadrelor didactice, bugetul instituției, cheltuielile medii per elev, executarea bugetului pe categorii și performanța școlară. Proiectul nu ar fi fost posibil de implementat fără partenerii noștri regionali și fără sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, dar și Banca Mondială în Republica Moldova”.

Anna Akhalkatsi, manager de țară, Grupul Băncii Mondiale a menționat că „Sunt onorată să fiu la acest eveniment pentru că anume astăzi sărbătorim munca fiecăruia dintre voi din ultimii 5 ani. Îi vedem aici pe cei 100 de directori ai școlilor care au fost implicate în proiect. Am fost impresionată de seriozitatea și implicarea de care au dat dovadă toate părțile în realizarea proiectului. De aceea, sperăm că acest proiect nu se va termina acum, ci cele 100 de școli vor fi un bun exemplu și vor continua să inspire și alte instituții de învățământ pentru a fi mai bune și a învăța cum să folosească instrumentele Școala Mea”.

59f36cff ab0d 4e6d 993a 60d4289369e4

Elena Belei, Secretar de stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării „Trebuie să continuăm să facem exerciții de audieri publice. Pentru ca fiecare membru al comunității să pună umărul nu doar cu sfaturi, dar și cu acțiuni. Și în felul acesta, comunitatea noastră se va consolida și școala va deveni nucleul comunității. Transparența procesului decizional și cel bugetar la nivel local va convinge părinții și alți actori ai societății că banii trebuie gestionați corect. MECC își exprimă speranța că acest proces, pe care l-am dezvoltat cu eforturi comune timp de 5 ani, nu se va opri aici”.

02faccae 3ebe 41be a95b cfc9f4e9de4a

Tatiana Savva, Coordonatoare de proiect „Școala Mea”, Expert-Grup „Școala a devenit inima comunității la nivel local. Am rămas uimită să văd marea participare a părinților în acest proiect și mai ales implicarea lor. Am avut 3300 de participanți la cele 20 de audieri publice organizate în toamna aceasta cu școlile participante în acest an. Ceea ce m-a bucurat e că au fost școli care au folosit instrumentele Școala Mea chiar dacă nu au fost parte a proiectului”.

Panelul 1: Rezultatele inițiativei „Școala Mea” la 5 ani de implementare

IMG 6827

Natalia Răileanu, Directoare, Liceul Teoretic „Ion Pelivan” din Răzeni, Ialoveni „Un rezultat excepțional al proiectului a fost formarea Consiliului de administrație în școală. Acesta întrunește toți actorii importanți din comunitate și astfel, toate prioritățile sunt dezbătute, au loc discuții sistematice cu beneficiarii, fiecare are acces la buget, să vadă veniturile și cheltuielile. Nu a fost ușor, dar astăzi noi culegem rezultatele muncii noastre din ultimii ani. Și totul a început de la Școala Mea”.

Svetlana Ciobanu, Director executiv, Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă, UngheniCel mai important este că școala a înțeles, prin reprezentanții săi, că bugetul poate fi gestionat mult mai bine atunci când îl cunoaște întreaga comunitate. Toți directorii de școală din proiect au simțit că povara lor a devenit mai mică după audierile publice pentru că responsabilitatea a fost asumată de întreaga comunitate. De aceea, mi-aș dori ca aceste instrumente de responsabilizaresocială să fie instituționalizate și să fie folosite de toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova”.

Gabriela Vatamaniuc, Consiliul Elevilor, Gimnaziul „Victor Coțofană”, Chetrosu, Drochia „Proiectul Școala Mea este unul benefic atât pentru instituțiile de învățământ, dar mai ales pentru comunitate. Pentru că noi știm că noi, tinerii, suntem viitorul. Dacă astăzi suntem destul de informați, atunci mâine vom fi niște cetățeni responsabili. Ne-au ajutat în acest sens fișele de implicare ale proiectului pentru că atunci am înțeles că vocea noastră poate fi auzită și că părerea noastră contează”.

Valentin Crudu, Șef al Direcției învăţământ general, MECC „Proiectul Școala Mea a venit exact la timp pentru a consolida instituțiile de învățământ, de a le ajuta să treacă la autogestiunea financiară, să învețe să gestioneze banii pentru dezvoltarea școlilor și dotarea lor cu toate facilitățile necesare pentru a deveni școli moderne. Școala Mea ne-a îmbolnăvit și pe noi, într-un mod pozitiv. Pentru că MECC va organiza în curând un forum la care va discuta despre dezvoltarea politicilor în școli și modernizarea lor”.

Panelul 2: Un pas înainte: replicarea instrumentelor de responsabilitate socială la nivel național

IMG 7170

Nicolae Dandiș, Primar al municipiului Cahul „Administrația locală are mai mare nevoie de școală decât școala de administrația locală. Ea reprezintă cea mai importantă parte a unei comunități. Și dacă un primar nu știe să colaboreze cu școala, atunci greșește foarte mult. Consiliul de administrație al instituției de învățământ nu trebuie privit doar ca o structură prin care directorul confirmă anumite decizii, ci o platformă de discuții pentru a contribui la dezvoltarea durabilă a școlii. Proiectul a creat precedente frumoase pentru că nu numai directorii școlilor au învățat, ci și primarii și toți reprezentanții administrației publice locale”.

Stela Cudalb, Coordonator program „Inițiativa comună pentru oportunități egale”, Fundația Est-Europeană, Moldova „Instrumentele ȘcoalaMea (fișa de implicare, audierea publică) sunt folosite acum și în proiectul Fundației Est-Europene, pentru că oamenii au înțeles că responsabilizarea socială nu înseamnă doar responsabilizarea conducătorilor, ci și a cetățenilor. Școala Mea este un proiect care ne-a inspirat și care poate fi aplicat și la nivel de comunitate/localitate”.

Ion Pruteanu, Șef Direcție educație anticorupție, Centrul Național Anticorupție „Este binevenită experiența managerială de gestionare a banilor. Pentru că este vorba în primul rând de banul public. De aceea, responsabilitatea pentru acești bani este foarte mare. Ceea ce a făcut proiectul #ȘcoalaMea este doar un pas înainte. Directorii de școli au învățat cum să gestioneze bugetele. Pentru că un cetățean informat este un cetățean protejat”.

Valentina Caplinscaia, Directoarea Liceului Teoretic „Alecu Russo”, s. Sângereii Noi, Sângerei „Colegii din preajmă, instituțiile de învățământ din satele vecine ne-au întrebat despre proiect și noi le-am oferit consultație gratuită, așa cum și nouă ni s-a oferit ajutor la timpul nostru. De aceea, astăzi, pot spune cu certitudine că la Sângereii Noi nu se mai pune la îndoială cum sunt cheltuiți banii școlii pentru că toată lumea se implică în planificarea activităților care se fac. Sunt mândră că am făcut parte din proiectul Școala Mea și sper că acest proiect va continua”.

IMG 7267

Lucia Casap, Team Leader de proiect, Grupul Băncii Mondiale „În baza tuturor mesajelor pe care le-am primit în ultima perioadă, mi-am făcut o concluzie importantă: schimbarea începe cu fiecare dintre noi, dar ca să avem un rezultat bun trebuie să depunem eforturi conjugate. Eu vă urez ca în continuare să vă conjugați eforturile pentru a continua proiectul. O sută de școli e încă puțin. Pentru o educație bună, e nevoie de implicarea tuturor școlilor. Nu uitați să implicați comunitatea, deoarece comunitatea va fi o sursă foarte bună pentru a vă ajuta să vă rezolvați problemele instituției de învățământ”.

Transmisiunea live a conferinței și o galerie de poze din cadrul evenimentului pot fi accesate mai jos.