Mini-ghid pentru evaluarea disponibilităţii datelor


Ce înseamnă date deschise în educație?

Este bine ca înainte de a purcede la evaluarea disponibilității datelor deschise în educație să existe o înțelegere clară a conceptelor de „date deschise” și „date guvernamentale deschise”. La acest subiect există o mulțime de surse online.

În contextul acestui document datele deschise în educație sunt parte componentă din datele deschise guvernamentale. Strict vorbind, termenul exact ce ar urma să fie utilizat este „date guvernamentale deschise în educație”, care este o parte, adevărat cea mai importantă, din „datele deschise din educație”. Noțiunea de „date deschise” în cazul nostru este definită de către “open definition” ca „date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine – supuse doar, cel mult, la necesitatea atribuirii în condiții identice.

Astfel, noțiunea de „date deschise” presupune că proprietar al datelor poate fi oricine, inclusiv o persoană privată. Pentru scopurile noastre, ne vom referi la datele deschise din educație proprietari ai cărora sunt autoritățile.