Peste 100 de școli din țară au implicat cetățenii în dialogul bugetar și au promovat politicile educaționale de responsabilizare socială datorită proiectului „Școala Mea”


Centrul Analitic Independent Expert-Grup trage linia celor cinci de implementare a proiectului „Școala Mea” în cadrul conferinței naționale „Școala Mea” la 5 ani de implementare: rezultate și lecții învățate. La eveniment și-au dat întâlnire reprezentanții celor peste 100 de școli care au beneficiat de asistență de-a lungul celor cinci ani de proiect, reprezentanții direcțiilor raionale de învățământ, reprezentați ai autorităților publice locale, partenerii regional, decideți politici, dar și experți în educație. În cei cinci ani de implementare proiectul a reușit să implice aproximativ 50 000 de persoane din 27 de raioane (dar și municipiile Chișinău, Bălți și UTA Găgăuzia) în discuțiile bugetelor școlilor, iar 100 de școli beneficiare au învățat și au aplicat instrumentele de responsabilizare socială, creând oportunități pentru ca elevii și părinții să contribuie la îmbunătățirea proceselor din școli.

În discursul de deschidere Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup a menționat că inițiativa „Școala Mea” a reușit promovarea unei culturi de dialog dintre toți actorii în educație și a permis crearea unui mediu în care inițiativele de responsabilitate socială să prospere și să se dezvolte. „De la an la an, în școlile beneficiare a existat o deschidere tot mai mare pentru exercițiul de consultare a bugetelor, atât din partea autorităților publice la nivel local, cât și raional. Prezența primarilor, președinților și vicepreședinților de raion la audieriler publice ale bugetelor, dar și implicarea lor în soluționarea probleme școlilor sunt indicatori evidenți ai unei schimbări de comportament care se dorește prin intermediul acestui proiect. Ne bucură că multe dintre școli implementează instrumentele de responsabilizare socială în mod independent, iar instrumentele de responsabilizare „Școala Mea” sunt replicate și în consultarea bugetelor localităților”.

Anna Akhalkatsi, Manager de țară al Grupului Băncii Mondiale în Republica Moldova a reiterat importanța educației atât pentru succesul individual, cât și pentru  succesul unei comunități și, în cele din urmă, a unei națiuni. „Este un factor esențial al bunăstării unei țări și creării unui capital uman puternic. Participarea cetățenilor la luarea deciziilor este primordială. Aceasta contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor și asigură durabilitatea acestora, construind încredere și transparență. De-a lungul anilor, proiectul „Scoala Mea” a dovedit beneficiile participării oamenilor. Sper ca toate școlile din Moldova să se inspire din această experiență”.

Elena Belei, Secretar de stat în domeniul cercetării din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a subliniat importanța implicării comunităților în viața școlii și a menționat că „Proiectul „Școala Mea” este unul benefic și necesar nu doar pentru autorități și instituțiile de învățământ, ci mai ales pentru comunitate. Se știe că elevul care astăzi este informat despre activitatea școlii, mâine va fi un cetățean activ al societății. Prin urmare, noi susținem continuarea implementării acestui proiect, având certitudinea că astfel vom avea o educație de calitate”.          

Reamintim că Centrul Analitic Independent Expert-Grup implementează proiectul „Școala Mea – responsabilizare socială pentru reforma educației din Republica Moldova”, începând cu anul 2014, cu suportul financiar oferit de Parteneriatul Global pentru Responsabilizare Socială al Băncii Mondiale și suportul informațional al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

Urmăriți mai jos reportajul video din cadrul evenimentului și o galerie de poze.